look at me
(deze installatie is tot stand gekomen in samenwerking met Ellen Goemans)

Inhoudelijke omschrijving

Het verschijnsel individu heeft in de westerse wereld nog nooit eerder zo'n grote rol gespeeld als in de afgelopen decennia. De vanzelfsprekendheid waarmee het belang van het individu is omarmd lijkt alle andere mogelijke mensbeelden overwonnen te hebben.

Autonomie en zelfontplooiing vieren hoogtijdagen terwijl juist zichtbaarheid voor andere mensen het individuele doet blijken.

M.a.w. het individu is afhankelijk van het gezien worden door andere individuen waarbij de dynamiek de mate van zichtbaarheid bepaalt.

In deze installatie wordt de inwisselbare rol van publiek en geëxposeerd object  zelf ervaarbaar. In “15 seconds of fame” kan iedere bezoeker zichzelf als statisch beeld op een voetstuk zetten.

Vormgeving

De installatie bestaat uit een box van ca 260x160x100  waarin een trapje naar een klein podium leidt waarop de bezoeker plaats neemt op een kleine zitting. De box is aan de binnen- en buitenzijde wit.

De box is aan de voorzijde voorzien van een confrontatie spiegel ( deze spiegel is doorzichtig vanaf de kant die het meest donker is en spiegelend aan de zijde waar het lichter is) Op de buitenzijde van de spiegel staat de tekst "Look at Me".

Wanneer de bezoeker de box betreedt schakelt een bewegingsensor fel licht aan die de bezoeker zichtbaar maakt voor het langslopende publiek.

De bezoeker zelf kan alleen zichzelf in de spiegel zien en lijkt daarmee alleen met zichzelf.

Om zelf zijn publiek te kunnen zien moet de bezoeker ca 15 seconden volledig stilzitten, waarna het licht in de box uitschakelt en aan de buitenzijde de spiegel verlicht wordt waardoor de omgekeerde situatie ontstaat. Het publiek kan zichzelf nu zien in de spiegel en kan worden geobserveerd door de stilzittende bezoeker.

Zodra de bezoeker beweegt gaat het licht weer aan.